Ondersteuning bij Zelforganisatie

Ken je dat? Je collega is al best een tijdje druk, in dit geval als (interim) kwartiermaker, maar wat doet hij nou precies? En waarom vindt hij het zo leuk? Daarover had ik deze week met mijn collega Joris een heel leuk gesprek.

Wat houdt de rol van kwartiermaker in? Joris: Ik ondersteun 3 teams met in totaal 60 mensen bij het vergroten van hun zelfstandigheid. Deze zorgorganisatie heeft ruim twee jaar geleden een traject ingezet naar zelfstandige teams. De teams worden verantwoordelijk voor verschillende resultaatgebieden, bijvoorbeeld kwaliteit van zorg, personeel, bedrijfsvoering en externe samenwerking. Er zijn nu geen leidinggevenden meer, maar de teams kunnen nog niet alles zelf. Daarom zijn er kwartiermakers: we ondersteunen de teams bij hun ontwikkeling en we hebben ook mandaat om ‘dingen op te pakken’. Een beetje tussen teamcoach en leidinggevende in. In veel organisaties is het management er rigoureus tussen uitgehaald en daarmee hebben teams en mensen soms onbedoeld veel schade opgelopen. Deze organisatie kiest bewust voor deze overgangsperiode met kwartiermakers.

Waar heb je het meest plezier in? Joris: Dat kan ik het best vertellen aan de hand van een voorbeeld. Gisteren stond een medewerker van één van de teams op mijn voicemail, ze had mijn hulp nodig. Toen ik terugbelde vertelde ze me: “ik heb zelf maar even gebeld met (..) om samen uit te zoeken hoe we het op kunnen lossen. Want dat is toch wat je me aangeraden zou hebben”. Ik probeer zo veel mogelijk teams te helpen om het zelf op te lossen, zelf te laten onderzoeken en zelf fouten te laten maken. En ik vind het ontzettend leuk om te zien dat teams zich zo ontwikkelen. Maar het is wel een uitdaging.

Wat is dan die uitdaging? Joris: het is heel verleidelijk om als een team je vraagt om iets op te lossen, om dat dan ook te doen. Want vaak staat er best wat druk op, moet er snel wat gebeuren. Dan is het heel makkelijk om je te laten verleiden om zelf te gaan handelen in plaats van het gesprek aan te gaan: hoe los je het zelf op? En wat heb je daar voor nodig?

Een andere uitdagende vraag is: wanneer is het genoeg als kwartiermaker? Wanneer ben ik niet meer nodig? Ik ben er ook, om een deel van mijn rol overbodig te maken. Hoe bepalen we nu met elkaar wanneer het zo ver is? Dat moeten we steeds helder met elkaar hebben.

Managers van de zorg zijn de bankiers van de zorg”. Joris en ik hebben samen nog veel meer interessante zaken besproken zoals de rol van de ondersteunende diensten bij de overgang naar meer regie in teams. En waarom in veel organisaties die rol onderbelicht lijkt te blijven en wat daar het effect van is. Of dat de managers in de zorg wel de bankiers van vandaag lijken: je durft op een verjaardag bijna niet meer te vertellen dat je manager bent. Maar daarover vertellen we een volgende keer meer.

Wil je meer weten over het ondersteunen van teams naar meer eigen regie? Naar onze ervaringen met de verschillende manieren waarop deze verandering wordt vormgegeven en wat we daarvan geleerd hebben? Neem dan gerust contact op met Joris: joris@nulvierentwintig.eu of bel naar 06-28154014 . Of met mij (Karin): karin@nulvierentwintig.eu of bel naar 06-26425561.