In Januari publiceerden we een White Paper van WIJ- Werken vanuit identiteit in de Jeudzorg. We kregen veel leuke en interessante reacties. Ik wil er een paar met u delen.
Identiteit resulteert in navelstaarderij
Onze stelling is: Juist niet, het resulteert juist niet in navelstaarderij. Doordat je goed weet wie je bent en waarvoor je staat, voel je je vrij om te bewegen, om samewerking aan te gaan, om te experimenteren en te ontdekken. Ook weet je goed wat je wilt en bepaal je gemakkelijker (in de buitenwereld) je pad.
Uit de reacties merk ik dat identiteit voor mensen soms een lastig begrip is. Kun je het eten?
Zo hoorde ik laatst een bestuurder zeggen: ‘wij zijn onze identiteit aan het ontwikkelen.’ Identiteit heb je en daar kun je aan schaven, maar echt veranderen en iets nieuws voor in de plaats ‘zetten’ is lastig. Zoals wij identiteit in ons document beschrijven aan de hand van de identiteit van een persoon; Geboren in Zoetermeer, grootgebracht in een gezin met… etc. Identiteit wordt gevormd op basis van o.a. historie, de achtergrond, de soort business, de fysieke plek (regio) etc. Het is een gegeven. Je kunt het wel ontdekken, “boven tafel krijgen” en er woorden aan geven.
Zo had ik onlangs bij een klant in de zorg nog een mooie ervaring. Toen ik medewerkers vroeg waar ze trots op waren, antwoordden ze (onafhankelijk van elkaar): Ik ben trots op deze organisatie omdat wij goed bekend staan bij de huisartsen vanwege onze deskundigheid. Wij kijken altijd verder naar de client dan enkel hetgeen waarvoor we komen en als we een probleem signaleren zoeken we oplossingen waarbij we het niet overnemen van de client. Hieraan herken je ons.
Ook was er iemand met de volgende reactie:
Wij hebben een te sterke identiteit waardoor we juist moeilijk kunnen samenwerken. Wij moeten onze identiteit gaan herzien. Dit vind ik wel een hele boeiende. Identiteit is namelijk heel moeilijk om te herzien. Ik kan me wel voorstellen dat identiteiten van organisaties heel erg kunnen botsen zoals mensen kunnen botsen. Je identiteit veranderen is een lange weg. Het zoeken naar op andere manieren en met andere partijen samenwerken zou dichterbij liggen en minder energie kosten.
Tot zover een aantal reacties. Wellicht roept het wederom reacties op. Wees welkom om te reageren.