Organisaties in beweging?? 5000 medewerkers “houden adem in!”

Wat denk je dat hier speelt?

1. Iemand zegt: “Ja, we wachten af totdat hij er is!”
2. De eerste 100 dagen, de eerste 100 uur
3. Roadshow
4. Luisteren, kennismaken en zich een mening vormen

…………

…… Inderdaad: Een Bestuurswissel!!

Ook ‘gewisseld’
In de afgelopen anderhalf jaar heb ik in opdrachten drie bestuurswisselingen meegemaakt! En ik wil in dit blog niet mijn frustratie uiten, maar ik lag er ook gewoon uit! Niet meteen natuurlijk, want ja… die 100 uur of 100 dagen, maar daarna was het exit voor mij. “We gaan met een ander bureau, een andere adviseur of met niemand verder, of we zetten de verandering niet door.”

‘Verlamming’
Natuurlijk is dit logisch en is het aan een nieuwe bestuurder om zijn/ haar koers te bepalen. Tegelijkertijd bestond er in alle organisaties rondom de bestuurswisseling verlamming. Mensen wachten opdat de nieuwe bestuurder aan gaat treden, zetten niets meer in gang, of beperkt. En ik begrijp dat ook. “Het zou zomaar teruggedraaid kunnen worden met de komst van de nieuwe bestuurder.”

‘Wachten of bouwen’
Ook vanuit  ‘MariekeWerkt’ kom ik met veel organisaties in aanraking en in zeker 1 op de 4 organisaties is er onlangs sprake van een bestuurswissel geweest of komt er een aan. Respectievelijk: “We kunnen weer gaan bouwen” of “We wachten af.”

Nogmaals; ik vind het logisch, maar ik vind het ook een heftig verschijnsel. Dat soms wel 5000 mensen ‘hun adem inhouden’ op dat wat één mens na 100 dagen gaat zeggen en besluiten. Niet dat deze 5000 mensen niets doen, want natuurlijk ‘draait de tent door’, maar ze hebben reserves.

De ‘nieuwe redder is geboren’ 

Met dit afwachten, ‘wikken en wegen’ van de nieuwe bestuurder verleiden medewerkers de nieuwe bestuurder (onbewust) om besluiten te nemen en acties uit te zetten. Mensen verleiden tot hiërarchisch handelen. Hierbij hoor je dan ook vaak de opmerking: “De voorgaande bestuurder heeft zijn/ haar werk op zich best goed gedaan, maar er is zeker wel wat meer of anders nodig. Met andere woorden: ” Je bent echt nodig nieuwe bestuurder”: “De nieuwe redder is geboren.”

Het effect van dit fenomeen is dat het vertraagt, dat mensen geen kracht en autonomie ervaren. Bovendien lijkt er in dit intermezzo een sterke oriëntatie op ‘boven’ en daarmee mogelijk minder op de cliënt. En je kunt je ook afvragen of de bestuurder dan wel de beslissingen neemt die goed zijn voor client en primair proces?

Wat kun je hier nu mee, zowel als medewerker en als bestuurder?

Hoe reageer ik als medewerker op de komst van een nieuwe bestuurder? Hoe belangrijk laat ik dit zijn? ‘Maak ik hem/ haar onterecht tot ‘redder?’ En als je dat niet wilt is de uitdaging om te laten zien waar je krachtig en autonoom handelt in relatie tot wat er nodig is vanuit de client. Het vasthouden aan de gedachte: ‘Ik weet wat er speelt en ik zou de nieuwe bestuurder kunnen voeden in plaats van af te wachten’.

Alert op dit patroon zijn

Als bestuurder is het besef van het ontstaan van dit patroon belangrijk. Je wilt vermoedelijk niet in dit patroon worden gezogen omdat je onafhankelijke, krachtige en autonome mensen om je heen wilt hebben; zoveel mogelijk gebruik maken van de kwaliteiten in je organisatie. Ik kan me voorstellen dat het naleven van het volgende principe werkt: ‘Ik neem geen besluiten voor andere mensen die ze zelf kunnen nemen.’ Zo sprak ik onlangs een directeur die zich elke dag afvraagt of hij die dag besluiten voor anderen genomen heeft die ze zelf hadden kunnen nemen.

Een vraag om dus als bestuurder uit te blijven zoeken, het liefste met medewerkers samen, is: wanneer handelen jullie vanuit kracht, autonomie? Wanneer lukt dat wel en wanneer niet en wat is daarin nodig?

Dr. Marieke Wilke is veranderkundig-adviseur- coach en onderzoeker in organisaties. Ze schrijft blogs over hoe mensen in organisaties soms vastdraaien en hoe ze daar mogelijk weer uit kunnen komen of uit kunnen blijven. Nieuwe en andere blogs en publicaties lezen? Geef je op voor de nieuwsbrief op nulvierentwintig.eu